HomeHome
DruckenImprimă
BookmarkBookmark
EmpfehlenRecomandă
RomânăEnglishMagyar

Alimentaţie


Cainii Tosa Inu accepta o mare varietate mare de tipuri de hrana pentru caini existente in comert, dar continutul si cantitatea trebuie adaptate la specificul acestei rase de caini mari, cu necesar proteic specific (formula pentru rase mari).

Desi crescatorii de elita japonezi continua sa ofere foarte putine date si informatii coerente despre Tosa Inu (considerand ca aceasta rasa ar trebui sa ramana strict intre granitele nationale), specialistii din SUA promoveaza ideea ca un nivel indicat pentru hrana cateilor din aceasta rasa este de 19-25% proteine si 8-14% grasimi. Tinand cont de necesarul ridicat de hrana solicitat de acest caine de talie mare, sculptural si foarte robust, se recomanda sa uzati de hrana uscata pentru caini. Desi calitatea si prospetimea hranei gatite in casa nu vor fi egalate de nici o marca de hrana industriala, efortul necesar prepararii zilnice a meniului pentru acest urias descurajeaza inevitabil. Si bineinteles, incarca mult nota de plata, aspect deloc de neglijat.

Cautati ca specificatiile pentru tipul de hrana de caini pentru care v-ati hotarat sa indice carnea ca principal ingredient. Destul de des unui catel din rasa Tosa Inu va fi necesar sa-i suplimentati portia de hrana uscata cu bucati de carne (rosie sau alba, nu are importanta) pentru un aport nutritiv vital in procesul rapid de crestere pe care il inregistreaza. Daca doriti sa mentineti carnea in meniu, trebuie sa stiti ca orice Tosa Inu este un avid consumator de carne, si acest ingredient se recomanda sa fie servit mai degraba in forma sa cruda decat preparata (prin fierbere sau prajire). Dar nu renuntati la prepararea termica a carnii daca nu sunteti sigur de calitatea acesteia. Doar carnea de calitate superioara, recomandata in special consumului uman este recomandat a fi servita in stare cruda, altfel apare riscul contaminarii.

Vasele in care ii serviti mancarea acestui caine cu similitudini fizice mostenite de la cainii molossoizi ar trebui sa fie largi si putin adanci, conformatia botului sau impunand aceste conditii. Locul ales pentru servirea mesei trebuie sa fie de asa natura incat sa poata fi curatat usor dupa fiecare masa. Acesti caini fac destul mult „deranj” in jurul vasului de mancare, datorita conformatiei botului si a buzelor largi. Apa trebuie sa fie la dispozitie, proaspata si servita in vase curate (dupa ce va bea o data contaminand-o cu saliva in exces, nu va mai reveni la acel vas, deci ideea de a folosi 2 vase de apa este destul de utila). Este nevoie ca dieta sa ii fie supravegheata atent mai ales in perioada de la 3 luni la 1,5 ani, cat timp se dezvolta impetuos, si nu uitati ca, la maturitate, scheletul acestui caine masiv si totusi atletic, capabil de miscari uluitor de agile si complexe, deprinse in ringul de lupte va trebui sa suporte solicitari considerabile.

Cainele de rasa Tosa Inu accepta bine legumele si fructele proaspete, mai ales pe durata sezonului cald, dar carnea cruda sau fiarta trebuie sa se regaseasca mereu in meniu. Nu exagerati cu portiile sau cu suplimentele acordate intre mese, pentru ca este un caine cu predispozitie spre ingrasare si chiar obezitate, iar efortul pe care il va depune in activitatea zilnica (este destul de activ in momentele in care are obiective de interes) ii vor slabi inima.

Cele mai recomandate alimente si ingrediente:
  • Carne proaspata de pasare (pui, curcan);
  • Carne de vita (vaca, bizon – pentru exemplarele crescute in Statele Unite);
  • Carne de vanat;
  • Peste;
  • Legume proaspete (fierte sumar sau crude) si fructe, alimente integrate in dieta cu caracter ocazional;
  • Orez brun si fulgi de ovaz (in cantitati moderate, recomandate pentru continutul bogat in fibre);
  • Iaurt proaspat, branzeturi si oua de casa (fierte sau crude).