HomeHome
DruckenImprimă
BookmarkBookmark
EmpfehlenRecomandă
RomânăEnglishMagyar

Despre Tosa Inu


SCURT ISTORIC

Tosa sau Tosa Ken sau Tosa Token sau Tosa Inu sau, mai pe intelesul tuturor - Mastiff Japonez, un caine ce s-a nascut in arhipelagul nipon si care a fost creat special pentru lupta. Tosa, desi creat primordial pentru lupta, este utilizat astazi ca un excelent caine de paza, care poate insa deveni si un adevarat membru de familie, fiind renumit pentru docilitate, dar si pentru afectiunea fata de copii.

Luptele de caini au avut o traditie istorica in anumite districte din vechea Japonie, cu precadere in districtul Shikoku. Tosa de astazi nu mai este ceea ce era acest caine in trecut! Stramosul a ceea ce vedem noi acum purtand eticheta de Tosa a fost un caine de inaltime medie, cunoscut sub numele de Nihon-Inu. Un caine prasit initial pentru a servi la vanatoarea de bivoli salbatici si care a fost incrucisat cu rase occidentale. Odata cu deschiderea granitelor Japoniei si renuntarea la izolationismul medieval, in secolul al XIX-lea, in Tara Soarelui Rasare au navalit turistii. Astfel, incet-incet, Nihon-Inu si-a pierdut din popularitate in fata raselor europene de talie mai mare, prin incrucisarea cu rase europene precum Mastifful, Dogul German, Bulldogul, Bull Terrierul si Pointerul. In 1876, Bracul German este introdus in selectia rasei pentru temperament si calitatile olfactive. Mastiff-ul isi adusese si el contributia la selectia rasei, in 1874, prin masa musculara exceptionala si masivitatea craniului. Aceasta "interventie" a generat o masivitate excesiva, ce va fi corectata cu sange de Dog German, in 1924, aportul constand in ameliorarea taliei, dexteritatii si a conditiei atletice. La aceste rase se adauga Bulldogul cu care a fost incrucisat inca din 1872, aportul acestuia fiind muscatura si Bull Terrierul ce i-a oferit tenacitatea. Cu fiecare dintre aceste "interventii", crescatorii japonezi au fost obligati sa revina in trecut cu minimum trei generatii, pana cand au obtinut actualul Tosa!

Concretizat, in linii generale, in urma cu o suta de ani, rasa si-a luat numele de la regiunea japoneza in care s-a dezvoltat. Treptat ea a dobandit popularitate in intreaga Japonie, fiind vorba despre un reputat caine de lupta. In timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial rasa aproape ca a disparut. In Coreea insa si in Taiwan, unde fusese exportata inainte de razboi, cunoaste o larga raspandire. Dupa razboi, Japonia, Coreea si Taiwanul si-au unit eforturile pentru refacerea rasei si a efectivelor de Tosa Inu.
Masculii de Tosa sunt bine facuti, cu o inaltime minima de 65 cm la greaban, si cantaresc intre 63,5 si 91 de kilograme! Greutatea ideala este insa cea cuprinsa intre 50 si 68 de kilograme. Femelele sunt mai mici. Speranta de viata a acestui caine este de 10-12 ani.


ASPECT GENERAL

Tosa Inu este un caine de talie mare, cu aspect greoi si o constitutie corporala robusta. Are urechile cazute, parul scurt, botul patratos, iar coada groasa la baza este tinuta in pozitie atarnata.


COMPORTAMENT/TEMPERAMENT

Temperamentul acestui caine este predominant calm, linistit, curajos si mandru.