HomeHome
DruckenImprimă
BookmarkBookmark
EmpfehlenRecomandă
RomânăEnglishMagyar

Dresaj

La achizitionarea unui pui de Tosa Inu trebuie sa faceti o sincera autoanaliza, gandindu-ne daca aveti sau nu suficienta tarie de caracter pentru a putea avea o autoritate reala in relatia noastra cu un astfel de caine.

Acest caine calit in lupte sangeroase da dovada de o putere colosala si poate etala o agilitate fantastica, depasindu-i cu mult pe lenesii si comozii Mastiff-i.

Este de neclintit, curajos, totodata calm si echilibrat, dar niciodata agresiv in absenta unei provocari clare. Nu cunoaste frica si supunerea in fata unei amenintari de orice gen, de aceea poate deveni foarte periculoasa enervarea sa, atat pentru om, cat si pentru un alt caine. Este necrutator fata de inamic si mostenind de la predecesori spiritul de adevarat luptator, va accepta doar victoria la capatul unei confruntari. De altfel este de un calm desavarsit, rabdator si nu simte nevoia de a demonstra permanent superioritatea sa. Cu toata duritatea sa, Tosa este un caine deosebit de tandru. Nu este un caracter slugarnic, dar cu un dresaj adecvat, folosind dragostea lui nelimitata fata de stapan si neincrederea fata de straini, poti obtine orice de la el, devenind cel mai bun câine de paza si aparare.

In educarea puiului de rasa Tosa Inu trebuie avut in vedere ceea ce a demonstrat experienta, anume ca randamentul optim se poate realiza numai prin metode jucause si variate de educare. Nu veti putea ajunge la vreun rezultat prin folosirea fortei si dominarea excesiva a cainelui. Tosa Inu va raspunde favorabil numai la ceea ce nu a intalnit niciodata la adversarii sai canini in ring: la tandrete si dovezi de afectiune/incredere. Orice amenintare, fie si numai verbala, comenzile taioase vor ramane fara efect in plan educational, dimpotriva, vor distorsiona relatia caine-om, animalul devenind neincrezator. Metodele clasice bazate pe etalarea superioritatii si a fortei nu vor produce efecte asupra acestui caine calit in duritati.

Dincolo de aparenta fortei pe care o sugereaza, cainii rasei Tosa Inu au un suflet sensibil. Crescatorii din Japonia, care si astazi activeaza in bransa luptelor canine stiu ceea ce le-au spus predecesorii lor: campioni Tosa Inu au fost doar acei caini care au detinut o relatie sufleteasca foarte stransa, de o intimitate aparte cu stapanii lor. Pe baza acesteia au putut deprinde tehnici si tactici castigatoare, pe de-o parte, iar in alti termeni ei au fost mereu constienti ca succesul in ring urma sa aduca o imensa satisfactie stapanului lor, ideal pentru care erau dispusi sa riste totul. O lege de fier in lumea aspra si spectaculoasa a luptelor de caini dezvoltate in arhipelagul nipon spune clar: “Cainele se bate doar pentru stapanul sau, nu in interes propriu“.

La educare trebuie avuta in considerare aceasta sensibilitate a cainelui de rasa Tosa Inu. Orice pedeapsa trebuie sa fie foarte bine motivata si va trebui sa fie astfel aplicata, incat cainele sa inteleaga exact pentru ce a fost pedepsit.

Tosa Inu este mult mai maleabil decat rudele din familia molossoizilor, se va supune cu usurinta procesului de educare pentru supunere.

Calitatea cainilor de rasa Tosa Inu ca si de caini de paza si protectie este o insusire absolut nativa. Nu este necesara nici o educare in acest sens. Un Tosa care primeste un antrenament si dresaj specific cainilor de paza si protectie, devine o arma de-a dreptul periculoasa.